Малките промени за околната среда

Напоследък все повече забелязвам малките промени в ежедневието, с които мога да допринеса за околната среда. Климатичните промени са очевидни и осезаеми. Вече не може да игнорираме толкова належащ проблем. Всеки един от нас може да допринесе за едно от двете неща: или за поправянето на проблема, или за влошаването му.

Изборът е изцяло ваш и мисля, че знаете, кой е правилният! 🙂 Или поне така се надявам…

Та, част от нещата, които наскоро започнах да правя, са изключително малки и лесни промени. Искам да ги споделя с вас, с идеята, че това може да вдъхнови ПОНЕ още един човек да предприеме действие.

 1. Поставих си за цел всеки ден да вдигам от земята поне по 3 отпадъка и да ги хвърлям в кошчетата за боклук. Все пак си има определени места за отпадъците и не е толкова трудно. Разбира се – стигна ли 3, не спирам, ако видя още един. Плюсовете на това упражнение са следните:
 • По-малко боклуци по земята, по-добре изглеждащ град.
 • Давам пример. Все някой някога ще види и ще му се стори като добра идея и той да започне да го прави.
 • Чувстам се добре. Допринесла съм с нещо малко, но за мен – значително. 🙂
 1. Вече се старая да не използвам сламки. Купих си такива за многократна употреба и съм изключително доволна. Струват около 12 лв, намерих ги онлайн – марката е „Greenrevolucia”. Горещо препоръчвам да разгледате продуктите им. Пускам линк към сайта –> ТУК.
 2. Избягвам да си купувам вода в пластмасови шишета. Пълня си от вкъщи в такова за многократна употреба и си го нося с мен. А вкъщи използваме многократно едни и същи туби за вода, като си пълним от Каменар.
 3. Като знам, че ще ходя някъде, където предлагат напитки в пластмасови чаши за еднократна употреба, се старая да си нося такава за многократна употреба. Това ще се тества лятото по бийч баровете. Вече го опитах веднъж в бар Кариби в Бургас. Барманката всъщност реагира изключително добре, когато я помолих да изпозлва чашите, които си бяхме донесли.
 4. Нещо, което тепърва ми предстои да опитам е следното – когато знам, че ще купувам насипни продукти, ще си нося контейнери за съхранение с мен. Кутия с капак би свършила работа. След теста ще споделя резултатите. 😀
 5. Платнени торбички за многократна употреба – от ясно, по-ясно. Не мисля, че има какво да обяснявам тук.
 6. Спрях да ползвам торбички, когато си купувам плодове и зеленчуци. Не е трудно, щом аз мога, и вие можете.
 7. ????????

Всички нови идеи са добре дошли, бих се радвала да допълните списъка с всичко, което ви дойде на ума!

Благодаря на всеки един от вас, който е отделил време да прочете статията. За мен е изключително важно да се говори по тази тема и да се мислят решения за вече съществуващия проблем с прекомерната употреба на пластмаса.

Пускам няколко картинки, които съм си събрала от скролване във фейсбук. 🙂

aristidova

aristidova

Not much to say. But much to be felt. 🖤

Последни публикации

На чисто

010123 Възможности. За ново начало. Да сме „на чисто“. Да откриваме нови изживявания. Да си позволим повече смелост, повече чувства, повече нови начинания, които душите

Прочетете повече »

Супа от неща

Понякога в забърканото ми ежедневие, което по принцип обичам, щото по дефолт си харесвам живота, се излива цял един бълвоч от мисли, които ме ритат

Прочетете повече »