Какво направи с живота си?

– Здравейте, как са децата? – това днес ме попита една моя учителка от средното училище, която ми преподаваше преди години.
– Здравейте, ъм… нямам деца. (неловко мълчание и размяна на объркани погледи) Бъркате ме с майка ми.
– Ох, много съжалявам! Амии… ти? Какво направи с живота си?

По дяволите.

Ред мисли минават през главата ми – първо, толкова съм щастлива, че на въпроса за децата не отговорих с „Добре са.”. Айде само да не се питаме такива неща, защото аз деца все още нямам и не съм планирала да имам скоро време!

Второ – объркаха ме с майка ми. Това често се случва, не съм изненадана, даже напротив. Наистина съм ѝ одрала кожата и е лесно човек, който не ни е виждал от много време, да ни припознае. Добри гени, тенкс мам. Дано на нейната възраст изглеждам и аз като нея.

Трето – какво направи с живота си? Фак. В смисъл? Какво трябваше да съм направила до всичките ми 21 години? Да съм на върха на корпоративната си кариера? Да имам мъж и деца, с които да изглеждаме като перфектното семейство? Да съм завършила 2 висши образования наведнъж? Да съм получила Нобелова награда за мир?

via GIPHY

За да придобиете представа за това колко нелеп беше отговорът ми ще ви опиша ситуацията, в която ме пита въпросната даскалка:

Тъкмо бях влязла в компютърния магазин, на който му викам „офиса” и щях да сядам на бюрото пред лаптопа, за да бачкам. Точно се връщах от магазина, защото бях прегладняла и в ръката си държах торбичка с 2 пържени и току-що претоплени на микровълнова кюфтенца, както и вафли „Фокус”. В целия си блясък. Изпълнила смисъла на съществуването си. Преуспяла.

– Ами.. ти.. какво направи с живота си?
– Ами… това…? – оглеждам се, опирам се с коляно на въртящия стол и оставям вафлите и торбичката с кюфтенца на бюрото си.
– Завърши ли?
– Да, завърших. Средното, де. Не записах висше. И сега работя тук при татко.. и така.

Пак се оглеждам, за да преценя ситуацията и как точно изглежда в очите на бившата ми учителка. Усещам едно леко разочарование в погледа ѝ. Споделя ми как ме помни като ученичка – малко наперено момиченце. Очевидно е очаквала „повече” от мен и развитието на живота ми. Да си призная – жегна ме леко, когато ме пита за това какво съм направила с живота си. Не бях сигурна как да отговоря, в крайна сметка какъв изобщо беше този въпрос? Какво се очакваше да направя с него? Да го живея. Основно.

Тя си тръгна, а аз останах със забит в монитора поглед и редица въпроси, прескачащи през съзнанието ми. И точно така пръстите ми защракаха по клавиатурата. Шибаните очаквания. Чуждите очаквания, които те карат да се чувстваш тъпо, когато отговаряш.

Какво съм направила с живота си? И пак се замислих. Ами всъщност правя с него точно това, което искам. Живея го според своите виждания и усещам колко тъпо мога да се почувствам, когато отговарям на хората. Ти какво работиш? Ама какво искаш да постигнеш? Ами ако ти отговоря така, както наистина бих искала ще седиш и ще ме гледаш като полезно изкопаемо поне 20-30 секунди, докато осмислиш какво точно съм ти казала.

Живея го тоя живот. Пътувам, срещам най-различни хора, работя за семейството си и ежедневно уча нови неща. Правя това, което обичам, а в свободното си време (когато ми остане такова) се опитвам да превърна хобитата си в нещо доходоносно. Да де, ама очакванията на хората? Пак ще кажа – шибани очаквания – майната им на тях.

via GIPHY

Според дядо ми Тодор – аз трябва да стана архитехт, защото умея да рисувам и това е много добра работа, за която ще получавам висока заплата. На някакви негови познати синът им бил станал архитект, вече работи в Германия и взима еди си какви пари, та и аз така било редно да направя.

Според баба ми Стойка – аз просто трябва да запиша да уча висше – каквото и да е то. Нямало значение, стига да съм била завършила. Да си го имам там, да си знам, че съм го изкарала.

Според дядо ми Димо – вече ми е време да си хващам един сериозен. Какво толкова се моткам и избирам, все съм ги била разкарвала, не било редно така. Времето ми изтичало, не можело така – трябвало да се спра на един вече и толкоз! Да си го взимам там и да му правим правнуци. Той това си иска човекът.

Според баба ми Евгения – същото като другата баба – да запиша там нещо, да го изкарам. Ако може да си харесам някаква специалност, която да ми удисва – супер!

Според мама – ( това ми е любимата част, пригответе се! ) – според нея мога всичко, което си поискам. И е права, мога. Нека ви представя мама в диалог.

– Маме, прави каквото си искаш!
– Маме, може ли (еди си какво)?
– Ти добре ли си? Много ясно, че не! Това пък откъде ти хрумна?! Не, не ти позволявам. Слушай ме аз какво ти казвам!

Това беше, когато бях доста по-малка, но искам да придобиете представа за мамито.
Иначе според мама – всеки ден различно. Можело да запиша психология, много ми се отдавало. Идвало ми отвътре, щяло да ми е интересно. Можело и да запиша в чужбина. Можело пък и да работя за други хора, в голяма компания. Можело и още сума ти неща според нея. Абе в общи линии – според мама наистина всичко мога! 😀

Според татко – като малка май съм била от тея индиго децата, ама са ме преебали. Тук нямам какво повече да добавя.

Ако трябва да обобщя очакванията на всички спрямо мен – мога да се побъркам. Обаче едно друго нещо ще обобщя много по-лесно и то е следното: грам не ми дреме. Днес си дадох сметка, че ако живея според чуждите очаквания и сравнявам постиженията си спрямо тях – винаги ще се чувствам зле. Никога няма да правя достатъчно, никога няма да се справям толкова добре, колкото трябва. И като ме питат какво съм направила с живота си – ще ми става тъпо и ще отговарям с недомлъвки.

Днес разбрах още, че живея според своите мечти. И единствения човек, който трябва да е горд с мен съм аз самата. А когато отговарям на следващата даскалка какво съм направила с живота си – ще знам, че в действителност съм направила нещо смислено – живея го. Истински. Така, както на мен ми носи най-голямо удоволствие. Така, както най-много ме е страх, но и както съм най-щастлива. Живея го според своите собствени очаквания.

Така че майната им на другите.
Живейте смело!

aristidova

aristidova

Not much to say. But much to be felt. 🖤

Последни публикации

На чисто

010123 Възможности. За ново начало. Да сме „на чисто“. Да откриваме нови изживявания. Да си позволим повече смелост, повече чувства, повече нови начинания, които душите

Прочетете повече »

Супа от неща

Понякога в забърканото ми ежедневие, което по принцип обичам, щото по дефолт си харесвам живота, се излива цял един бълвоч от мисли, които ме ритат

Прочетете повече »