Крехките криле на мечтите

Всеки един от нас е изпълнен с мечти и копнежи. Или поне е бил, някога, някъде там. Човешкото същество се развива и напредва, защото мечтае, защото има цел. Какво е всеки един от нас без определен стремеж? Къде свършва пътят, който няма определена посока? И сега се сещам за цитат от „Алиса в страната на чудесата“:

— Кой път да поема от тук? — попита Алиса.
— Зависи къде искаш да стигнеш — отговори Усмихващият се котарак.
— Няма значение — отвърна Алиса.
— Товага няма значение и кой път ще поемеш.

По пътя към нашите мечти има безброй препядствия, за които никой не ни е подготвил. Не сме и предполагали дори какъв брой спънки ще ни се изпречат, колко пъти ще паднем и колко още пъти ще трябва да станем. Как копнежите ни са по-далеч отколкото някога сме очаквали. Та кой от нас е бил подготвен за това? Да, може би един-двама са подозирали, че ще има борба. Да, може би някой е бил наясно, че се изискват много усилия. Може би аз също съм очаквала да не е идеално лесно, може би тайничко съм се надявала и да не съм права. Но всъщност нито едно от тези неща нямат значение. А какво тогава има?

 

За всеки отговорът е различен. Все пак всеки един от нас има различни очаквания от живота. Но мечтите са това нещо, което поддържат искрата в ежедневието ни. Без тях всичко губи ярките си цветове. Вие позволихте ли животът ви да е еднообразен и монотонен, да е сив и студен, да е скучен и отегчаващ? Ако да, защо? Замисляли ли сте се, че вие сте единствените, които сте позволили това да се случи?

Какво ще стане, ако днес решите, че взимате живота си в ръце? Ще направите ли нещата по-различни, ще поемете ли отговорност за действията си? Бихте ли участвали в собственото си спасяване? Наскоро осъзнах колко съм благодарна за хората, които съм успяла да привлека в живота си по един или друг начин. С правилното обкръжение съм една идея по-близо до мечтите си без дори да го осъзнавам. Но за да съм се сблъскала с тях, първо съм направила нещо сама – решила съм, че е време за промяна.

Крилете на мечтите са крехки. Толкова са нежни, че един малко по-силен вятър ще ги повали в прахта. От вас зависи да ги спасите. Те заякват с броя на падания и ставания. Пореден полет, поредно падение и пак, и пак, и пак. Докато един ден не се обърнете и не осъзнаете как сте укрепили нежните крила. Те са станали в пъти по-силни и издръжливи, готови да отнесат мечтите ви толкова далеч, колкото не сте и предполагали. Но всичко това зависи само и единствено от вас. Бъдете участник в собствения си живот, вземете го в ръце и си дайте крилете, които заслужавате.

Ето ги и моите криле. 🙂

aristidova

aristidova

Not much to say. But much to be felt. 🖤

Последни публикации

На чисто

010123 Възможности. За ново начало. Да сме „на чисто“. Да откриваме нови изживявания. Да си позволим повече смелост, повече чувства, повече нови начинания, които душите

Прочетете повече »

Супа от неща

Понякога в забърканото ми ежедневие, което по принцип обичам, щото по дефолт си харесвам живота, се излива цял един бълвоч от мисли, които ме ритат

Прочетете повече »